Kennisbank

Deze kennisbank bevat artikelen over specifieke deel-onderwerpen, met betrekking tot internationale verzekeringen, vertrek uit Nederland en langdurig verblijf in het buitenland.

Bekijk alle artikelen | of filter op categorie:

Uitgelichte artikelen

Alle artikelen

  • Wat kost een expatverzekering?

    Eén van de eerste vragen die wij vaak krijgen is: Wat kost een expatverzekering? Een logische vraag, maar deze is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. De kosten hangen van veel factoren af (oa leeftijd, woonland, gezondheid, looptijd) en persoonlijke voorkeuren (oa dekkingsniveau, eigen risico). Op deze pagina geven wij u inzicht in de kosten.

  • Hoe lang duurt het aanvragen van een expatverzekering?

    Ga je emigreren of voor langere tijd naar het buitenland? Dan is een goede ziektekostenverzekering essentieel. Omdat je waarschijnlijk geen recht meer hebt op de Nederlandse basisverzekering, is een internationale ziektekostenverzekering, ook wel expatverzekering genoemd, een uitkomst. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om zo'n verzekering aan te vragen? En wat komt er allemaal bij kijken? We leggen het graag uit.

  • Bent u lokaal verzekerd na een overbruggingsverzekering?

    Was u tijdelijk verzekerd, bijvoorbeeld via de OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekerd? En bent u nu lokaal verzekerd voor ziektekosten? Lees dan hier meer over de mogelijkheden om u voor een aantal risico's aanvullend te verzekeren.

  • Internationale zorgverzekering

    Een internationale zorgverzekering is een particuliere verzekering die medische kosten dekt in het buitenland. Het kan een aanvulling zijn op je Nederlandse zorgverzekering of een alternatief als je geen Nederlandse basisverzekering hebt.

  • Terugkeer wegens familieomstandigheden

    Helaas kunnen er tijdens uw verblijf in het buitenland ook vervelende gebeurtenissen voorvallen. Er kan een familielid in Nederland overlijden, of er kan bij familie in Nederland een levensbedreigende situatie ontstaan, waardoor u met spoed naar Nederland zou willen reizen om bij uw familie te zijn. Gelukkig kunt u zich voor dit soort situaties verzekeren.

  • Inpatient en Outpatient kosten

    Inpatient en Outpatient kosten zijn veel gebruikte termen bij Internationale ziektekostenverzekeringen. In dit artikel vindt u een uitleg en een toelichting over het gebruik van deze termen.

  • 10 tips voor het kiezen van een internationale ziektekostenverzekering

    Het kiezen van een expatverzekering vraagt om meer aandacht dan het kiezen van een Nederlandse basiszorgverzekering of de Belgische mutualiteit. De voorwaarden, dekkingen en premies van particuliere ziektekostenverzekeringen verschillen sterk. Zo zijn de voorwaarden strenger, gelden er meer wachttijden en zijn bepaalde behandelingen niet gedekt. Daarom geven we je 10 tips voor het kiezen van een expatverzekering.

  • Wat kost een expatverzekering in 2024?

    Veel mensen willen graag zo snel mogelijk weten wat een expatverzekering (internationale ziektekostenverzekering) kost. De exacte hoogte van de premie van een dergelijke verzekering hangt echter van veel factoren af. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u voor uw situatie er achter kunt komen wat de kosten zijn.

  • Medisch acceptatieproces - Uitsluitingen en clausules

    Wij bieden u een toelichting op het medisch acceptatie proces bij aanvraag van een ziektekostenverzekering, over het hoe en waarom van uitsluitingen en clausules, en wat u hier eventueel aan kunt doen.

  • Waarom stijgt de premie van mijn ziektekostenverzekering jaarlijks?

    Premies van ziektekostenverzekeringen stijgen jaarlijks door factoren zoals leeftijd, hogere zorgkosten en meer schadeclaims. U kunt de stijging beperken door uw dekking, eigen risico en alternatieven te evalueren. In sommige gevallen blijft uw huidige verzekering echter de beste keuze.

  • Moratorium cover

    Een moratoriumdekking is een bepaling in een ziektekostenverzekering die een wachttijd instelt voor de vergoeding van medische behandelingen of kosten die voortvloeien uit reeds bestaande aandoeningen.

  • Uw OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekering

    Is uw OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekering (bijna) afgelopen? Verleng of vraag opnieuw aan.

  • Internationale doorlopende reisverzekering voor expats en emigranten

    Woont u in het buitenland? En zoekt u een doorlopende reisverzekering, zoals u die in Nederland had, maar die nu niet meer kan worden aangevraagd? Dan hebben wij voor u internationale varianten van de doorlopende reisverzekering beschikbaar.

  • Wonen in een EU-land, EER-land of Zwitserland

    Indien u met behoud van uw AOW-uitkering en/of pensioen gaat wonen in een EU/EER/Verdragsland, dan is bepaalde wet- en regelgeving voor u van toepassing.

  • Aansprakelijkheid eigenaar woning in Nederland

    Indien u naar het buitenland vertrekt, dan vervallen vaak de reguliere (woon)verzekeringen in Nederland, waaronder ook de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Wij bieden onder meer verzekeringen voor Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn en een woning in Nederland bezitten.

  • Een clausule op je ziektekostenverzekering, wat doe je ermee

    Ontdek wat een clausule op je ziektekostenverzekering betekent en wat je opties zijn. Bekijk hier hoe je met uitsluitingen en premietoeslagen kunt omgaan om goed verzekerd te blijven.

  • Biedt een reisverzekering voldoende dekking?

    Is een uitgebreide reisverzekering genoeg om voldoende verzekerd te zijn tijdens uw langdurige verblijf in het buitenland? Of past een langlopende ziektekostenverzekering beter bij uw situatie?

  • Tips voor het veilig versturen van een kopie paspoort of ID

    In een aantal gevallen is het voor ons nodig om u te identificeren aan de hand van een kopie van uw identiteitsbewijs, bijvoorbeeld indien u een aanvraag voor een verzekering indient. Hierbij enkele tips om een kopie paspoort / ID op een veilige manier te versturen.

  • Zorgverlener en ziekenhuis kiezen

    Veel Nederlanders die zich in het buitenland vestigen en internationaal verzekeren, vragen zich af hoe het is geregeld met de keuze voor zorgverleners en ziekenhuizen in het buitenland. Met andere woorden: mag ik zelf kiezen naar welk ziekenhuis ik ga om behandeld te worden?

  • Overstappen naar een internationale ziektekostenverzekering

    Er zijn verschillende redenen om over te stappen op een (andere) internationale ziektekostenverzekering. Wij wijzen u graag op een aantal aandachtspunten rond uw overstap naar een internationale ziektekostenverzekering.

  • Problemen op reis

    Hoe kunt u redelijkerwijs voorkomen dat u in de problemen raakt en u zo goed mogelijk voorbereiden voor het geval u toch in de problemen komt? Stichting JoHo geeft antwoord op de meest voorkomende vragen.

  • Verlengen of opzeggen

    Een belangrijk verschil tussen doorlopende reisverzekeringen en aflopende reisverzekeringen is dat de doorlopende verzekering stilzwijgend wordt verlengd met een opzegtermijn van twee á drie maanden vóór de verlengingsdatum.

  • Ik zit al in het buitenland

    Er zijn diverse situaties te bedenken waarbij iemand vanuit het buitenland een verzekering wil afsluiten.

  • Belangrijke aandachtspunten bij lokaal verzekeren

    Afhankelijk van de werkgever en het land waar u naartoe gaat kunt u te maken krijgen met lokale verzekeringsstelsels voor ziektekostenverzekeringen of een verzekering via de werkgever. Of u daadwerkelijk verplicht moet deelnemen aan die lokale dekkingen is veelal afhankelijk van uw verblijfsduur, visum, inkomen en sociale status.